Plötsligt spricker de grå molnen upp och solen träder fram över ett fest-skrudat Klädesholmen. Sillens Dag på Klädesholmen slår upp portarna för tionde året i rad. Klädesholmaren Bert Olsson som är konferencier inleder dagen med att hälsa alla besökare välkomna och berätta vad Sillens Dag har att erbjuda i form av mat, aktiviteter och upplevelser.

När Gun Alexandersson Malm håller sitt invigningstal betonar hon att Sillens Dag är en viktig händelse på Tjörn och att vi i år har lite extra att fira när Årets Sill firar sitt 10-års jubileum.

– Att förena sin vanliga verksamhet med turism är någonting jag tror starkt på. Och igår blev ALAX bästa matjessill i tv. Det är också värt att fira, säger Alexandersson Malm.

Alexandersson Malm hyllar också Sanna Hermansson och Salt&Sill som är med och tar fram de nya innovativa smakerna till Årets Sill.

När man för tionde året i rad presenterar Årets Sill på scenen är det likt förgående år Benita Nilsson som gör detta. Hon berättar om den vinnande kombinationen av syrliga smaker från lingonen och de söta smakerna från den arraksbaserade punschen. Nilsson får sällskap på scenen av Per-Aste Persson, VD och Produktutvecklare Klädesholmen Seafood, och Jonas Espefors, driftchef och sillmästare Salt & Sill.

-Det har blivit så många goda sillar nu förtiden, svarar Persson. Bara på sista året så har vi tagit fram ett par sorter som faktiskt har blivit favoriter, både förra Årets Sill och den vi släppte i påsk, Brantevikssillen. Men det är alltid matjessillen som man faller tillbaka som den stora favoriten.

– Jag får hålla med Per-Aste. Fast gärna utgången, två- tre år gammal sådan, tillägger Espefors.

Därefter får Nilsson lämna över en check med ett värde av 124.200 kr till Sjöräddningssällskapet som är insamlade genom försäljning av Årets Sill 2017 och samma års Sillens Dag. Sjöräddningssällskapet består av 71 räddningsstationer och fler än 200 räddningsbåtar längs våra kuster och i våra stora sjöar. 2100 frivilliga sjöräddare är beredda att rycka ut, dygnet om, året runt. Arbetet bedrivs av ideella insatser, medlemsavgifter och donationer. Läs mer på www.sjoraddning.se.

Sillens Dag 2018 var minst lika välbesökt som tidigare år med nära 5000 besökare på den lilla ön. Ett stort tack till alla arrangörer, utställare och framför allt besökare!
Arrangörer av Sillens Dag är Södra Bohuslän turism, tillsammans med Salt&Sill och Klädesholmen Seafood.