Årets Sill på Klädesholmen

Årets Sill är ett samarbete mellan Klädesholmen Seafood och restaurangen Salt & Sill här på Klädesholmen. Varje år utses Årets Sill av en namnkunnig jury. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss.

Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. Man skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill och presenterar sedan dessa för en expertjury som slutligen utser Årets Sill. Efter att smaken blivit utsedd har vi på Klädesholmen ett arbete framför oss att färdigställa sillen så att smaken blir precis så som det är tänkt och samtidigt förbereda för produktion.

Den 6 juni är det så dags för lanseringen av den nya smaken. På Klädesholmen firar vi då Sillens Dag och lanseringen av Årets Sill är en höjdpunkt under dagen.

Varmt välkomna alla sill-älskare!

Årets Sill 2018 - Med smak av lingon & punsch
För tionde året i rad lanseras Årets Sill. I år har man lyft fram en klassiker från Salt & Sills eminenta julbord. En Lingon- och Punschkryddad sill med syrliga smaker av lingon och söta smaker av den arraksbaserade punschen får stoltsera som 10-årsjubilaren Årets Sill 2018.

”Det är en vinnande kombination av smaker. Sött från punschen och syrligt från lingonen, precis som de framträdande smakerna i sillen.” poängterar Jonas Espefors, sillmästare och driftchef på Salt&Sill.

Punsch är en anrik dryck som under 1700- och 1800-talet ansågs vara särskilt fin om den förvarats på tunna och gärna skeppats en längre strecka och därmed ”rullats”. Likt sillen som också förvarats på tunna på traditionellt vis innan den kryddas och läggs i lag.

Projektet Årets Sill är ett samarbete mellan restaurang/konferensanläggningen Salt & Sill på Klädesholmen och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar och samtidigt bidra till Sjöräddningssällskapets viktiga arbete. Förslagen till Årets Sill tas fram av Salt&Sill och dess personal. Därefter arbetar Klädesholmen Seafoods VD och produktutvecklare, Per-Aste Persson, fram en sillinläggning som är anpassad för fabriksproduktion.

En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss.

Årets Sill 2018 fortsätter säljas fram till juni 2019.

Årets Sill 2017
Förra året lyfte man fram sillmästarens favorit från tidigare års nominerade smaker. Årets Sill 2017 blev en O.P.Anderson kryddad sill med klassiska smaker av den äldsta och anrikaste akvaviten O.P.Anderson. Kryddningen i sillen består bland annat av kummin, anis och apelsin och ger den klassiska löksillen ett modernt lyft. O.P. står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit som en hyllning till sin far.

Årets Sill är en premiumsill som varje år utses i ett samarbete mellan restaurang Salt & Sill på Klädesholmen och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. Salt & Sills köksmästare skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill. Inläggningarna presenteras sedan för en expertjury som slutligen utser vinnaren. I år har man alltså valt att lyfta fram en av de tidigare nomineringarna. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och arbetet för ökad säkerhet till sjöss.

 

Årets Sill

Smaker

2018     Lingon och Punsch

2017     O.P Anderson kryddad sill

2016     Anchochili och Ingefära

2015     Basilika och Citron

2014     Björnbär och Grönpeppar

2013     Bacon och Pepparrot

2012    Tranbär och citrontimjan

2011    Purjolök och svartpeppar

2010    Senap och maltwhiskey

2009    Fänkålsdill och aqvavit

Vårt övriga sortiment

Standard sortiment 250g

Vi har ett standard-sortiment med 250g och 550g-burkar med flera spännande smaker så som Skärgårds- och Currysill samt klassiker som Inlagd- och Löksill.

Standard sortiment 575g

Vi har ett standard-sortiment med 250g och 550g-burkar med flera spännande smaker så som Skärgårds- och Currysill samt klassiker som Inlagd- och Löksill.

Premium sortiment

Vårat Premiumsortiment består av noga utvalda och handlagda filéer och bitar i inläggningar som exempelvis Kräftmarinerad och Svart Vinbär.

Kaviar & pastejer

Klädesholmens Kaviar är hyllad på västkusten där den varit en del av frukostbordet under generationer i olika konstruktioner.