Årets Sill på Klädesholmen

Klädesholmen Seafood och restaurangen Salt & Sill har sedan flera år tillbaka ett starkt samarbete. Detta för att lyfta fram den svenska sillkulturen. Detta samarbete har lett till det populära initiativet Årets Sill, där en namnkunnig jury årligen utser en speciellt utvald sillinläggning som ska representera det bästa inom sill för året.

Årets Sill är inte bara en smaksensation utan även en möjlighet att bidra till ett gott syfte. För varje såld sillburk går en krona direkt till Sjöräddningssällskapet, som arbetar för att öka säkerheten till sjöss och skydda våra kuster.

Syfte

Syftet med Årets Sill är att utveckla nya, spännande och innovativa sillinläggningar, där tradition och nyskapande går hand i hand. Varje år tas fyra unika sillinläggningar fram, speciellt skapade för att presenteras för en expertjury. Denna jury, som består av kunniga smakkännare och sillentusiaster, utser därefter den slutgiltiga vinnaren – smaken som ska representera Årets Sill.

Efter att juryn valt ut den vinnande smaken inleds ett noggrant arbete för oss på Klädesholmen. Vi säkerställer att sillens smakprofil exakt motsvarar juryns förväntningar, samtidigt som vi förbereder inför produktionen så att Årets Sill kan levereras till hela Sverige.

Den 6 juni är en särskilt viktig dag för oss och alla sillälskare, då vi firar både Sillens Dag och lanseringen av Årets Sill. Klädesholmen blir en mötesplats för sillälskare från hela landet, där besökarna får möjlighet att smaka på den nyutnämnda Årets Sill, njuta av festligheterna, och vara med och stödja Sjöräddningssällskapets viktiga arbete.

Under Sillens Dag erbjuds olika silltallrikar och smakprover, och besökarna kan delta i sillprovningar samt lära sig mer om sillens historia och betydelse för svensk matkultur.

Vi välkomnar varmt alla sillälskare och kulturintresserade till Klädesholmen den 6 juni för en dag fylld av god mat, trevligt sällskap och engagerande aktiviteter! Passa på att uppleva Årets Sill och delta i ett evenemang som firar en av Sveriges mest älskade mattraditioner.

Smaker

2024    Timjan & Tranbär

2023    Grönt te & Citrus

2022     Äpple & Mynta

2021     Krabba och Majs

2020     Gin och Fläder

2019     Kokos och Chili

2018     Lingon och Punsch

2017     O.P Anderson kryddad sill

2016     Anchochili och Ingefära

2015     Basilika och Citron

2014     Björnbär och Grönpeppar

2013     Bacon och Pepparrot

2012    Tranbär och citrontimjan

2011    Purjolök och svartpeppar

2010    Senap och maltwhiskey

2009    Fänkålsdill och aqvavit

Årets Sill 2023 - Grönt te & Citrus

I år var det äntligen östkustens tur att få agera jury. En kylig höstdag fick Munsö/Ekerö Sjöräddningsstation besök av Klädesholmen Seafood och restaurang Salt & Sill som presenterade de utvalda nomineringarna av sillinläggningar. Juryn, som vanligt bestående av mycket engagerade sjöräddare, fick avlägga sin röst på den sill som föll dem bäst i smaken. Som vinnare stod Grönt te & Citrus som får sin friska smak från bland annat citronverbena, citrongräs och grönt te.

En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss. Sjöräddningssällskapet arbetar för en ökad säkerhet till sjöss. Genom sina 74 stationer längs Sveriges långa kust och i de stora sjöarna utgår 2 400 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om.

 

 

 

Årets Sill 2022 - Äpple & Mynta

2Årets Sill lanseras nu för fjortonde året i rad. En fredag i mars fick Sjöräddningsstationen på Rörö i Göteborgs skärgård besök av Klädesholmen Seafood och restaurang Salt & Sill som presenterade de utvalda nomineringarna av sillinläggningar. Juryn, som vanligt bestående av mycket engagerade sjöräddare, fick avlägga sin röst på den sill som föll dem bäst i smaken. Den stora vinnaren blev den somriga sillinläggningen med toner av Äpple & Mynta. Smakerna för tankarna till sommarens trädgård där äppelträden är i full blom och myntan letar sig fram. 

En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss. Sjöräddningssällskapet arbetar för en ökad säkerhet till sjöss. Genom sina 71 stationer längs Sveriges långa kust och i de stora sjöarna utgår 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. 

Årets Sill 2022 kommer finnas i butik från 6 juni 2022. 

Årets Sill 2022 med smak av Äpple & Mynta

Årets Sill 2021 - Krabba & Majs

Årets Sill lanseras nu för trettonde året i rad. En måndag i februari fick Sjöräddningsstationen i Bohuslänska Fjällbacka besök av Klädesholmen Seafood och restaurang Salt & Sill som presenterade fyra nominerade sillinläggningar. Juryn, som bestod av mycket engagerade sjöräddare, fick i vanlig ordning avlägga sin röst på den sill som föll dem bäst i smaken. Den stora vinnaren blev en krämig sill med krabba och en fräschör av citron och dill. En sill som för tankarna till skaldjursfest och ljumma sommarkvällar! 

En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss. Sjöräddningssällskapet arbetar för en ökad säkerhet till sjöss. Genom sina 71 stationer längs Sveriges långa kust och i de stora sjöarna utgår 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. 

Årets Sill 2021 kommer finnas i butik från 6 juni 2021 under ett år framåt.  

Årets Sill 2020 - Gin & Fläder

Årets Sill lanseras nu för tolfte året i rad. I år var det stationen på Bohuslänska Käringön som under en kylig dag i januari fick besök av ytterligare sjöräddare från Skärhamn tillsammans med Klädesholmen Seafood och restaurang Salt & Sill. Juryn, som bestod av mycket engagerade sjöräddare, fick smaka på tre nominerade sillinläggningar och sedan avlägga sin röst på den sill som föll dem bäst i smaken. Den stora vinnaren blev en klar sill med smak av Gin och Fläder. En sill som för tankarna till ljumma sommarkvällar!

 

En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss. Sjöräddningssällskapet arbetar för en ökad säkerhet till sjöss. Genom sina 71 stationer längs Sveriges långa kust och i de stora sjöarna utgår 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. 

 

Årets Sill 2020 kommer finnas i butik från 29 maj 2020 under ett år framåt.  

 

Årets Sill 2019 - Kokos & Chili

Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och gedigen jury som i år. När Sjöräddningssällskapet hade sitt riksmöte var Salt & Sill och Klädesholmen Seafood på plats och presenterade tre olika nominerade smaker för sjöräddare från hela landet. Sjöräddningssällskapet arbetar för en ökad säkerhet till sjöss. Genom sina 71 stationer längs Sveriges långa kust och i de stora sjöarna utgår 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. 
När juryn lagt sina röster och dessa räknats stod det klart att Årets Sill 2019 är en krämig sill med lätt karibiska smaker av Kokos och Chili. 

Projektet Årets Sill är ett samarbete mellan restaurang/konferensanläggningen Salt & Sill på Klädesholmen och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar och samtidigt bidra till Sjöräddningssällskapets viktiga arbete. Förslagen till Årets Sill tas fram av Salt&Sill och dess personal. Efter juryns val kvarstår Klädesholmen Seafoods arbete med att ta fram en sillinläggning som är anpassad för fabriksproduktion.

Sillen har lansering den 6 juni då man också firar Sillens Dag på Bohusländska Klädesholmen. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet.

 

Vårt övriga sortiment

Standard sortiment 250g

Vi har ett standard-sortiment med 250g och 550g-burkar med flera spännande smaker så som Skärgårds- och Currysill samt klassiker som Inlagd- och Löksill.

Standard sortiment 575g

Vi har ett standard-sortiment med 250g och 550g-burkar med flera spännande smaker så som Skärgårds- och Currysill samt klassiker som Inlagd- och Löksill.

Premium sortiment

Vårat Premiumsortiment består av noga utvalda och handlagda filéer och bitar i inläggningar som exempelvis Kräftmarinerad och Svart Vinbär.

Kaviar & pastejer

Klädesholmens Kaviar är hyllad på västkusten där den varit en del av frukostbordet under generationer i olika konstruktioner.