Historia

1500-talets sillperiod var den första med större ekonomisk betydelse för Bohuslän. När biskopen Jens Nilsen gjorde sin visit 1594 hade den just tagit slut. Centralort för sillhandel och export var då Marstrand och det är lätt att förstå vilken betydelse detta haft för Klädesholmen som närmast belägna fiskeläge.

Den stora sillperioden

Den stora sillperioden mellan 1748-1808 är grundläggande i Klädesholmens utveckling. Som mest bodde det närmre 1000 personer på denna lilla ö. Det var väldiga kvantiteter som fångades. Under ett år kunde man på 1700-talet ta upp ca 250 000 ton sill längs kusten – lika mycket som hela svenska fiskeflottan fiskade i mitten av 1960 talet. Sillen innebar välstånd och utveckling för många.

Silljakterna seglade ända upp i Mälaren

Mot slutet av 1800-talet inleddes ännu en sillperiod. Vid denna tid började många av Klädesholmens fiskare att själva driva handel som småföretagare. I stället för att enbart fiska seglade de nu runt och sålde olika produkter, såsom saltsill, kryddsill och torkad långa, direkt från sina båtar, som kallades silljakter. I början av 1930-talet fanns det faktiskt närmare sextio silljakter på ön, vilka regelbundet nådde de flesta hamnar längs hela den svenska kusten – från Strömstad i väster till Haparanda i norr, och vidare genom Göta kanal upp till orterna runt Mälaren. Samtidigt startades allt fler konservfabriker på Klädesholmen, och många fiskare kombinerade nu både fabriksverksamhet och båtar som åkte ut och sålde sina produkter.

Konservfabrikerna uppstår

Under krigsåren ledde bränslebrist och nya, strängare krav på livsmedelsförsäljning till att båtarna undan för undan försvann. Kunderna fanns dock fortfarande kvar, och i stället för direktförsäljning utvecklade konservfabrikerna nya och mer effektiva sätt att distribuera sina produkter. Totalt sett har det funnits tjugofem konservfabriker på Klädesholmen under 1900-talet, vilket visar hur central denna industri har varit för samhället.

Vår moderna industri

Under senare år hårdnade konkurrensen alltmer, vilket gjorde det svårare för de minsta tillverkarna inom livsmedelsbranschen att överleva – detta gällde även för fiskindustrin. På 1980-talet fanns det fortfarande tolv konservfabriker kvar, men tjugo år senare, efter millennieskiftet, gick fyra av de kvarvarande företagen på Klädesholmen samman. Fyra anrika familjeföretag på ön kända under varumärken som PK, Bråse, Alax och Klockbojen, förenades därmed till det som idag är Klädesholmen Seafood AB. Sedan dess har vi fortsatt arbeta för att bevara vårt arv och våra traditioner. Samtidigt har vi, med de gamla hantverkstraditionerna som grund, skapat en modern och effektiv organisation. Vi är nu stolta över att nu vara en av Sveriges största sillproducenter.

Läs mer om Klädesholmen på Wikipedia

Vill du veta mer om Klädesholmens historia?

Då rekommenderar vi ett besök på Sillmuseet Sillebua.

Museet visar den unika industrimiljö som Klädesholmen utgör. Här får du möjlighet att se hur det gick till när silljakter från Klädesholmen regelbundet besökte hamnarna. Nästan alla svenska hamnar besökte dem för att sälja olika fisk- och sillprodukter. Efter denna tid av försäljning direkt från jakterna följde konservindustrins framväxt på Klädesholmen, som idag producerar hela 40% av alla svenska sillkonserver. Dessutom kan du uppleva hur fiskebåtarna anlände med långa från Shetland och hur fisken bereddes innan den blev till lutfisk. Totalt sett finns det bara fem konservmuseer i världen, varav det enda som visar halvkonservmetoden ligger på Klädesholmen. Här visas en epok inom konservindustrin, som sträcker sig från 1920 till 1960 – en period då konservindustrin och fisket gav arbetstillfällen och försörjning åt de flesta på ön.

Besöksadress: Strandgatan 12B, 471 51  Klädesholmen.

För information och övriga upplysningar tar du kontakt med Nils-Gunnar Johansson på telefon 0702-754647.