Sill, kaviar & pastej

På Klädesholmen tillverkar vi inlagd sill, kaviar och pastejer. Mest kända är vi för vår goda sillinläggningar – sillen från Klädesholmen avnjuts i många former både i Sverige och utomlands. Vi tillverkar ett brett sortiment av saltade, kryddade och marinerade sillprodukter. Allt från klassiker som Matjessill, Löksill och Senapssill – självklara inslag i den svenska mattraditionen – till nya spännande smaker som O.P Anderson-kryddad löksill, Svartvinbärssill med flera. Som konsument hittar du produkterna under våra varumärken Klädesholmen och Alax. 

Sillen vi använder till våra produkter är fiskad i framför allt Norska havet och Nordsjön. Men när bestånd och kvoter tillå¨ter, även Skagerrak och Kattegatt. Ingen sill kommer från Östersjön. 

Sill

Vårat Premiumsortiment består av noga utvalda och handlagda filéer och bitar i inläggningar som Kräftmarinerad och Svart Vinbär. Sillen vi använder kommer från Norska havet, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Ingen råvara kommer från Östersjön.

Kaviar & pastej

Klädesholmens Kaviar är hyllad på västkusten där den varit en del av frukostbordet under flera generationer i olika konstruktioner.

Tångcaviar

Vår tångcaviar är en imitation av stenbitsrom, framställd av tång. Den används med fördel i både varma och kalla rätter som ingrediens och dekoration.

Återförsäljare 

Ni finner våra produkter hos de flesta dagligvarubutiker i Sverige
med varierande produktsortiment. 

Klädesholmens produkter finns bland annat hos: 
ICA
Coop
City Gross
Hemköp
Willys
Mat.se

 

Sill – både gott och nyttigt

Sill är den vanligaste fiskarten på jorden. Den förekommer i stora stim på båda sidorna av Atlanten och hos oss till exempel i Västerhavet och i Östersjön. Sillen kan bli över 40 cm lång och väga närmare ett kilo.

Eftersom sillen förekommer så ymnigt har sillfisket sedan länge haft stor betydelse för ekonomin i många länder. Särskilt som den i vissa perioder samlades i väldiga stim nära kusten, så att det gick lätt att få stora fångster. Det här är exempelvis bakgrunden till Klädesholmens utveckling under ett halvt årtusende. Idag får sillen också allt större betydelse som ett hälsosamt livsmedel, eftersom den är så rik på det nyttiga fettet och Omega 3.

Våra varumärken

Våra välsmakande produkter har du hittills hittat under de gamla varumärkena Alax, Bråse, Klockbojen samt PK Konserver. Under 2008 samlades alla under ett gemensamt varumärke ”Klädesholmen”.

Etiketten med enbart ”Klädesholmen” betecknar vår sill av högsta kvalitet. Om etiketten är märkt Klädesholmen ALAX betyder det sill av hög kvalitet till förmånligt pris. Profilförändringen kommer först att synas lokalt på våra distributionsbilar. Vissa inläggningar säljs också under våra kunders egna varumärken. Du kan känna igen och se att sillen är från Klädesholmen genom den tillverkarkod som finns tryckt på förpackningen. Står det 917, 974 eller 975 kommer sillen från oss på Klädesholmen. Då vet du att den motsvarar högt ställda krav på både kvalitet och smak.

Inspiration

Fusce sit amet fermentum tellus. Sed tempor erat arcu, et blandit mauris volutpat sed. Etiam a semper lacus. Fusce nulla lacus, pulvinar interdum vulputate vitae, malesuada pretium leo. Donec at enim dignissim enim maximus vestibulum at vitae arcu. Morbi justo metus, placerat ac rhoncus a, dignissim sed ligula. Maecenas semper erat in faucibus molestie. Vestibulum nec orci eu tortor interdum congue. Donec iaculis dui nec ipsum auctor placerat. Duis ut velit efficitur, accumsan metus a, pharetra erat. Donec sit amet mi vitae dolor venenatis faucibus eu lacinia turpis. Nullam commodo odio non ipsum finibus sodales. Vestibulum elementum id enim quis blandit.

Så tillagar vi på Klädesholmen

Lokal förankring är en hjärtesak för oss. Därför köper vi gärna råvaran från de västsvenska silltrålarna. Det mesta av den större sillen fiskas ur de rika bestånden i norska havet. På hösten, när sillen är som bäst, kryddas eller marineras den och lagras i silltunnor. Efter många månader är sillen mogen och färdig att tillredas efter våra egna familjerecept. Sillen vägs och smaksätts bland annat med utvalda kryddor, lök och andra grönsaker. Sedan läggs sillen i glasburk tillsammans med en sås, som kryddas alltefter den inläggning det gäller. Den fyllda sillburken försluts sedan med ett lock och etiketteras. Därefter förpackas burkarna och transporteras ut i landet mot butikernas kyldiskar och till de restauranger som gärna serverar vår sill.