På Klädesholmen Seafood har vi producerat inlagd sill länge och våra traditioner går dokumenterat tillbaka till 1594. Vi är beroende av en god tillgång till sill av hög kvalité och är således väldigt angelägna om att verka för hållbara fiskbestånd, så att vi kan fortsätta att producera inlagd sill även i framtiden.
Från den 8:e april har WWF givit norsk vårlekande sill rött ljus. Vi använder norsk vårlekande sill, men också MSC-certifierad Nordsjösill som fortsatt har grönt ljus enligt WWF:s fiskguide.
Viktigt att ta med sig angående detta är att sill fiskas i olika säsonger. Och att den dessutom behöver lagras innan vi kan producera våra färdiga produkter. Därför vill vi poängtera att all sill som vi idag har på lager – både som färdig produkt och som råvara samt alla produkter i butik – är fiskad långt före den 8:e april. Det innebär att den alltså är fiskad från ett bestånd som inte hade rött ljus.
Vi har inga planerade inköp av norsk vårlekande sill framåt utan kommer tillsammans med fiskbranschen och våra kunder att följa utvecklingen och rekommendationer, för att fortsatt vara med och verka för ett hållbart fiske.
Den nya rekommendationen från WWF gäller fisk som fiskas nu och framåt, vilket i praktiken innebär att det påverkar det fiske som börjar hösten/vintern 2025, vilket i sin tur berör produkter som tidigast kan finnas i butik till jul. Med andra ord har de produkter och den råvara som redan finns i butik eller i våra lager inte rekommendationen rött ljus enligt WWFs rekommendationer. Detta betyder att sill som vi kommer att äta till påskbordet och även till midsommar från Klädesholmen Seafood är producerad på sill som inte hade rött ljus enligt WWFs fiskguide.
För att referera till de senaste dagarnas medierubriker om att avstå påsksillen så är vår tolkning att man skall vara uppmärksam på vilken sill man har på påskbordet 2026. Till dess kommer vi att se till att produkter från Klädesholmen Seafood även fortsatt kommer från hållbara bestånd.
Med vänliga hälsningar, teamet på Klädesholmen Seafood AB.