Welcome to Klädesholmen
Already in the fifteenth century Klädesholmen was a well-known fishing location outside Tjörn. The site’s strong connection to the herring has been evident for many hundreds of years and we proudly carry it forward.
In generation after generation, we have developed the herring to a delicacy.
Now the remaining families are joined under the brand Klädesholmen in order to preserve the Swedish herring tradition.
Today we are running a modern business that is still based on our long tradition in the industry, a unique sense of raw material and the close customer relationships that only a family business can offer. Here on the website we have gathered information we hope you as a customer will benefit from.
With knowledge and experience
By expanding our knowledge with modern innovation, we want to challenge the market with attractive herring and caviar concepts.
Klädesholmen Seafood AB is a modern company based on generations of knowledge and experience.
Previously, we were four independent actors; Alax, Bråse, Klockbojen and PK. In order to grow stronger and expand our market opportunities, we decided in 2002 to merge into a joint venture called Klädesholmen Seafood. This created a modern company with greater production capacity – well equipped to meet the ever increasing demands for efficiency, quality, flexibility and market development.
Herring
Local anchorage is of great importance to us. Therefore, we like to buy the raw material from the western Swedish trawlers. Most of the larger herring is fished from the rich stocks of the Norwegian Sea. In the fall, when the herring is at its best, it is seasoned or marinated and stored in barrels. After many months, the herring is mature and ready to be prepared according to our own family recipe.
Caviar & Spreads
The pearl of the west coast
Sill
Kaviar & pastej
Västkustens pärla
Årets Sill
Årets Sill är ett samarbete mellan Klädesholmen Seafood och restaurangen Salt & Sill här på Klädesholmen. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. Varje år utses Årets Sill av en namnkunnig jury. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss. Våra uppskattade smaker från tidigare år innefattar bland annat; ‘O.P Anderson kryddad sil’, ‘Anchochili och Ingefära’, ‘Bacon och Pepparrot’, ‘Basilika och Citron’, ‘Senap och maltwhiskey’ samt ‘Björnbär och Grönpeppar’. Den 6 juni är det dags för lansering av årets smak hos oss på Klädesholmen.
Sill är vår passion
Visste du att sill är den vanligaste fiskarten på jorden? Den förekommer i stora stim på båda sidorna av Atlanten och hos oss till exempel i Västerhavet. Klädesholmens sill kommer från certifierade råvaruberedare i Sverige, Island och Norge. Sill heter på latin Clupea Harengus och kan bli över 40 cm lång samt väga närmare ett kilo även om den oftast är mindre. Starkt befäst i den svenska mattraditionen är sill ofta ett självklart val såväl vid bjudning som till vardags. Att äta sill är inte bara gott, det är också ett mycket hälsosamt livsmedel. Sill är bland annat rik på Omega 3 och det nyttiga fettet.
Herring of the Year
Herring of the year is a collaboration between Klädesholmen Seafood and the Salt & Sill restaurant here at Klädesholmen. The goal is to develop new, exciting and innovative herring products. Every year the Herring of the Year is appointed by a renowned jury. One Swedish crown per sold jar can goes directly to the Sea Rescue Company and their work for increased safety at sea. Our appreciated tastes from previous years include “O.P Anderson herring”, “Ancho chili & Ginger”, “Bacon & Horseradish”, “Mustard & Malt whiskey”, “Basil and Lemon”.