Välkommen till Klädesholmen Seafood AB
Redan på femtonhundratalet var Klädesholmen ett välkänt fiskeläge utanför Tjörn. Platsens starka anknytning till sillen har varit påtaglig under många hundratals år.
I generation efter generation har vi här på ön utvecklat sillen till en inlagd delikatess. Kvarvarande familjer förenade sig under varumärket Klädesholmen för att bevara den svenska silltraditionen.
Idag driver vi en modern verksamhet som fortfarande bygger på vår långa tradition i hantverket, en unik känsla för råvara och nära kundrelationer. Här på hemsidan har vi samlat information vi hoppas att du som kund har nytta av – och även som besökare på vår traditionsrika ö.
Silltradition redan 1594
Klädesholmen Seafood AB är ett modernt företag baserat på generationer av kunskap och erfarenhet.
Tidigare var vi tre självständiga aktörer; Alax, Bråse och PK Konserver. För att bli starkare och utöka våra möjligheter på marknaden bestämde vi oss 2001 att gå samman till ett gemensamt företag med namnet Klädesholmen Seafood. Därmed skapades ett modernt företag med större produktionskapacitet – väl rustat att möta de ständigt ökande kraven på effektivitet, kvalitet, flexibilitet och marknadsutveckling. Klädesholmen Seafood är numer en del av Gröntvedt Group som omfattas av både sjömat- och nutritionsverksamhet.
Vårt erbjudande
Unika smakupplevelser
På Klädesholmen Seafood har vi stark lokal förankring. Vi slår vakt om de gamla unika recepten men samtidigt har vi kapacitet och effektivitet att leverera kvalitetssill till konkurrenskraftiga priser. Vi kan erbjuda en unik flexibilitet och servicenivå för våra kunder, även om de med speciella behov. Vi bjuder på unika smakupplevelser till dem som inte nöjer sig med mindre än de absolut finaste råvarorna. Vår vision är enkel: Klädesholmen Seafood ska vara den främsta producenten av silldelikatesser.
För att uppnå detta utgår vi från fyra grundpelare:
Vi är det genuina sillföretaget
Med rötter ända från 1500-talet.
Vi skräddarsyr konceptet
Vi har sillkompetens
Vi erbjuder smakupplevelser
Affärsidé
Genom att krydda vår kunskap sedan generationer tillbaka med modernt nytänkande, vill vi utmana marknaden med attraktiva sill-och kaviarkoncept.
Vi på Klädesholmen Seafood ska vara en omtyckt, flexibel och lönsam affärspartner. Vi vill ge våra kunder en smakupplevelse av Västkusten när den är som bäst.
Även om vi blivit större, bedriver vi verksamhet i samma anda som våra tidigare familjeföretag. Med ägare som aktivt deltar i både produktion, inköp och försäljning kan vi bibehålla en stor flexibilitet och skräddarsy lösningar allt eftersom behoven ändras.
Kvalitetsarbetet
Kvalitetsarbetet
Kvalitet börjar redan i havet
Sillen läggs i sin förpackning tillsammans med utvalda kryddor och grönsaker. Innan förslutning fyller vi burkarna med våra speciella såser som är tillverkade enligt gamla traditionella recept. Vi producerar till stor del maskinellt men vissa produkter kan bara göras för hand. Då tar skickliga händer hand om den kryddade filén och skär den i bitar innan den läggs i glaset i ett aptitligt mönster.
Kvalitetskontroll & certifiering
Kvalitet är viktigt för oss. Vi nöjer oss inte med de krav som EU-lag stiftningen ställer på livsmedelstillverkningen, utan vi vill överträffa dem. Sedan flera år är vi certifierade enligt FSSC-standarden som ställer rigorösa krav på både råvaror, utrustning och personal. De olika förpackningslinjerna övervakas av olika automatiska kontroller men framförallt av våra egna kvalitetskontrollanter vars vana ögon ser om något fel uppstår.
Certifikat
Klädesholmen Seafood AB arbetar utifrån FSSC 22000 som är en internationell standard för säkrare och effektivare livsmedelsproduktion.
Vi arbetar också utifrån miljöledningssystemet ISO 14000.
Vi använder endast fisk från hå¨llbara bestånd för att främja hållbart fiske. Laxen vi använder i våra laxpastejer kommer från en ASC-certifierat laxodling.
För den amerikanska marknaden gäller ett FDA-certifikat.
– Certificate of Registration by Registrar Corp
Total spårbarhet
Full kontroll hela vägen
De fina marina råvaror vi jobbar med kräver omsorgsfull hantering. Därför följer vi upp hela tillverkningsprocessen med hjälp av ett noggrant kvalitetslednings-system där varje ingrediens och förpackning kan spåras. Produktionen på Klädesholmen är uppbyggd kring sex effektiva och högt automatiserade linjer: två matjeslinjer, storkök, tuber samt två linjer för konsumentprodukter på glas. Vissa produkter, som till exempel matjesfiléer och lunchsill, läggs fortfarande manuellt i glaset. Det är ett kvalificerat precisionsarbete som kräver just den hantverksskickliga personal vi sedan generationer har här på Klädesholmen
Miljöfilosofi
Miljöansvaret är viktigt för oss.
Vi lever av vårt hav och det är naturligt för oss att bidra med det vi kan. Klädesholmen Seafood AB är som producent av fiskprodukter beroende av en välmående havsmiljö. Vår strävan är att i samarbete med våra leverantörer och kunder anpassa hela verksamheten så att den bedrivs i balans med natur och människor. Vi skall utveckla vårt miljöarbete, reducera miljöpåverkan och hushålla med vår världsdels naturresurser och ställer därför krav på alla delar i kedjan. Ett exempel är att vårt fiskavfall används för att tillverka metangas som används i busstrafiken och därmed bidrar till lägre utsläpp.
Detta är vår miljö- och hållbarhetspolicy
Klädesholmen Seafood AB är som producent av sjömatsprodukter beroende av en välmående havsmiljö. Vår strävan är att anpassa hela verksamheten så att den bedrivs i balans med natur och människor. Fortlöpande skall vi förbättra vårt miljöarbete, reducera miljöpåverkan, hushålla med naturresurser och därmed arbeta för en hållbar framtid.
Detta skall vi uppnå genom att:
- Bedriva vårt miljöarbete med hög målsättning där de krav som lagstiftning och myndigheter ställer på oss utgör minimikrav.
- Utbilda vår personal i miljö- och hållbarhetsfrågor samt uppmuntra till miljömedvetenhet.
- Beakta miljöfrågor vid utveckling av nya produkter och vid val av leverantörer.
- Arbeta för uthålliga miljölösningar genom utveckling och tekniskt nytänkande samt att beakta alla processer ur ett livscykelperspektiv.
- Resurser som råvara, vatten och energi ska användas på ett så optimalt sätt som möjligt, detta för att minska miljöbelastningen så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt.
- Vi skall visa stor öppenhet i miljöfrågor.
Kunder & marknader
Egna märkesvaror
En stor del av vår produktion på Klädesholmen Seafood säljs till kunder som marknadsför och distribuerar produkterna under eget varumärke, s k Private Label eller som det också kallas Egna Märkesvaror (EMV). Är du en av dessa kunder, eller har du funderingar på att marknadsföra fiskprodukter under ditt eget varumärke? Vi kan skräddarsy produkter och lösningar efter dina behov. Vi är stora nog att vara effektiva, men inte större än att vi kan erbjuda flexibel produktion. Vår långa erfarenhet och stora kunskap om sill och sillprodukter kan bli till konkurrensfördelar i ditt företag. Välkommen att kontakta oss om du har frågor kring Private Label lösningar.
Konsument
Vi har ett standard-sortiment med 250g och 550g-burkar med flera spännande smaker så som Skärgårds- och Currysill samt klassiker som Inlagd- och Löksill.
Vårat Premiumsortiment består av noga utvalda och handlagda filéer och bitar i inläggningar som Kräftmarinerad och Svart Vinbär.
Klädesholmen var också först i sin bransch med att byta ut konservburken och presentera den runda plastförpackningen på 200g med Matjes i bit samt smaksatta gaffelbitar. Denna förpackning är ett steg i vår strävan efter en lägre miljöpåverkan.
Plastförpackningen fick även följa med när vi presenterade Inläggningssill och 5-minuterssill för de som vill göra sina egna inläggningar.
Klädesholmens Kaviar är hyllad på västkusten där den varit en del av frukostbordet under generationer i olika konstruktioner. Kaviaren har en hög rom-halt och mild röksmak vilket gör att den passar både stora som små.
Sillen skall inte bara smaka bra, den skall också se attraktiv ut i förpackningen. Detta kräver att sillen läggs in i sin glasburk på ett speciellt sätt som ser extra aptitligt ut genom glaset. Dessa mönsterlagda produkter finns det inga maskiner som kan åstadkomma utan här duger enbart genuint hantverk, och det finna bara ett fåtal ”silletöser” som behärskar konsten. Ett exempel på detta är Lunchsillen som läggs vackra 250-grams glas.
Restaurang & storkök
Vi är faktiskt en av de största leverantörerna av sillfiléer och inläggningar till många duktiga kockar och medvetna fiskdiskar runt om i landet. De som möter slutkunden ansikte mot ansikte vill bara erbjuda det bästa. Vårt största ansvar är att förvalta det förtroende dessa kunder har för oss och se till att de alltid får det de förväntar sig:
- Produkter med hög och jämn kvalité
- Filéer i den storlek kunden önskar
- Välsmakande inläggningar
- Klassiska, traditionella produkter
- Nya smaker
- Råvara fiskad ur säkra bestånd
- Kvalitetssäkrade produkter
Samarbete
Vi fångar upp behoven
På Klädesholmen är vi lyhörda såväl när det gäller service som önskemål om nya produkter. Genom vår långa tradition att alltid arbeta med hög kvalitet åtnjuter vi stort förtroende bland större såväl som mindre grossister. Vissa av våra samarbeten har varat i närmare femtio år och vår ambition är att fortsätta bygga långsiktiga relationer i Sverige såväl som utomlands.
Marknadens krav ökar
Som en av de ledande Private Label-leverantörerna i Norden samarbetar vi med stora kunder på nationell och internationell basis. Vi har affärsmässiga samarbeten med många av de stora livsmedelskedjorna som ICA, Axfood och Coop,. Vi har också välkända distributörer som Falkeskog och Kosterfiskarn. Bland storkökskunderna finns de olika fiskgrossisterna i Göteborgs fiskhamn, men även företag som Dafgård och Servera. De här kunderna väljer långsiktiga samarbeten med oss bland annat av följande skäl:
- Att vi kan skräddarsy attraktiva produkter
- Vi har hög grad av flexibilitet
- Vi har gedigen produktkunskap
- Vi har prisvärda produkter
Kvalitetsstämpel
Etiketten med enbart ”Klädesholmen” betecknar vår sill av högsta kvalitet. Om etiketten är märkt Klädesholmen ALAX betyder det sill av hög kvalitet till förmånligt pris. Vissa inläggningar säljs också under våra kunders egna varumärken (se Private Label). Du kan ändå känna igen produkten från Klädesholmen genom den tillverkarkod som finns på förpackningen. Står det 917 kommer produkten från Klädesholmen. Då vet du att den motsvarar högt ställda krav på kvalitet och smak.
Internationellt
Våra kunder och konsumenter finns både på vår hemmamarknad i Skandinavien och men också på den internationella arenan. Tyskland, Australien, Japan, Canada och USA är några av de länder där vi sätter den svenska sillen på kartan. Till många av dessa kunder levererar vi både våra egna varumärken och kundernas egna private labels.
Storkökskunderna
Saluhallar & delikatessdiskar
Internationellt
Våra kunder och konsumenter finns både i Skandinavien och på den mer internationella arenan. Tyskland, Australien, Japan, Canada och USA är några av de länder där vi sätter den svenska sillen på kartan.
Private label
Lång tradition
Tillsammans
PK Konserver
PK Konserver hette en gång Pettersson & Karlsson
Den här familjen började sin verksamhet 1922 när svågrarna Charles Karlsson (som kallades ”salteri-idkarn´s Charles” eftersom hans far tidigare hade sillsalteri på Lilla Tjörnekalv) och Artur Pettersson köpte jakten Mode. Varje vår gav de sig iväg längs Göta kanal till Mälaren där de sålde sillkonserver i Enköping, Strängnäs och Mariefred. De gjorde ett par turer varje sommar. Började landbase¬rad tillverkning 1945, då också deras söner Rune Karlsson och Karl-Erik Pettersson kom med i firman Pettersson & Karlsson. 1971 blev det ett aktiebolag och namnet kortades till PK Konserver AB. Gamla fabriken blev Sillmuseum när företaget byggde nytt 1986.
Bråse & Söner
Bråse & Söner startade 1886
Anders Bråse flyttade till Klädesholmen 1857 och han står upptagen i förteckningen över Salteriägare 1886. Så småningom kom sonen Hans med i verksamheten och de skaffade sin första silljakt Vega år 1896. När omsättningen ökade fick Bråse sedan utvidga med jakterna Elvy och Sälen. Deras försäljningsområden var längs stränderna i Vänern, Vättern och i Göta älv. På 1920-talet började de också landbaserad verksamhet som kom att bedrivas i två olika fabriker där sönerna Anders och Karl Bråse drev var sin del. Även följande generation Bråse d.v.s. Sture, Lennart och Sune bedrev tillverkning i två olika fabriker vilket pågick ända tills den ena brann upp 1986, då allt flyttades in i den nya fabriken året efter.
Alax
Alax bär namn efter grundaren
Verksamheten började 1924 när Albert Axelsson och hans bror Wilhelm kompletterade sommarens Shetlandsfiske från Dolly med försäljning av konserver under September-April. Deras försäljningsområde var Ystad och Trelleborg. Wilhelm slutade så småningom och 1939 kom sonen Rune Axelsson med i företaget, som fick sitt namn av de två första bokstäverna i grundarens för och efternamn. Albert tog körkort redan 1934 och kunde därmed köra ut med varorna till de olika hushållen. 1943 startades produktionen på Klädesholmen och 1980 byggdes en ny fabrik.
Klockbojen
Klockbojen började med sillsalteri
”Svensarna” kallades bröderna Anders, Bernhard och Kristian Svensson. De ägnade sig åt sillsalteri och hade en jakt redan på 1890-talet. Runt 1915 köpte Kristian ett magasin på ”Svarta skär”. Där fortsatte sedan hans söner Karl, Artur och Axel Kristensson att driva Klockbojens konservfabrik fram till mitten av 50-talet. Första tiden drev de även försäljning med jakten Svea som saluförde sina varor vid norr Mälarstrand i Stockholm. Efter ett par års avbrott körde Artur och Karls son Folke Kristensson igång verksamheten igen 1959. Artur blev senare utlöst och Folke fortsatte med Klockbojens distributionsbil tills sonen Mats Kristensson tog över.