Klädesholmen idag

Samhället Klädesholmen, med broförbindelse från Tjörn, är idag en plats som älskas av många för sin unika, täta bebyggelse av mindre trähus och små trånga gränder. Antalet åretruntboende har givetvis minskat med åren – men om sommaren kommer folk från hela Sverige och och njuter av sol, salta bad, god mat och båtliv. Med egen båt eller färja når man snabbt många andra öar med fiskarbakgrund som t ex Åstol . Det finns mycket att uppleva på Klädesholmen och inte minst övriga delar av Tjörn.

Klädesholmen då

1500-talets sillperiod var den första med större ekonomisk betydelse för Bohuslän. När biskopen Jens Nilsen gjorde sin visit 1594 hade den just tagit slut. Centralort för sillhandel och export var då Marstrand och det är lätt att förstå vilken betydelse detta haft för Klädesholmen som närmast belägna fiskeläge.

Den stora sillperioden mellan 1748-1808 är grundläggande i Klädesholmens utveckling. Som mest bodde det närmre 1000 personer på denna lilla ö. Det var väldiga kvantiteter som fångades. Under ett år kunde man på 1700-talet ta upp ca 250 000 ton sill längs kusten – lika mycket som hela svenska fiskeflottan fiskade i mitten av 1960 talet.

Kroksdalsvägen 1
47180 Skärhamn
Tel 0304-60 10 16, Fax 0304-60 10 19
E-post: turistbyran@tjorn.se

Öppettider

Måndag – torsdag 8.00-19.00
Fredag 8.00-17.00
Lördag – söndag 11.00-15.00

Salt & Sill
www.saltosill.se

Stenungsbaden
www.stenungsbaden.se

Tjörn runt
https://idrottonline.se/StenungsundsSS-Segling/tjornrunt
Samhällets dag, Klädesholmen

Klädesholmens sillmuseum
Sillebua på Facebook

Pater noster
www.paternoster-fyren.com

Nordens akvarellmuseum – Skärhamn
www.akvarellmuseet.org

Salt & sill
saltosill.se

Restaurang Vatten – Skärhamn
restaurangvatten.se

Åstols rökeri
astolsrokeri.se

Museet visar Klädesholmens historia och utveckling med tonvikt på fisk- och sillberedning från ca 1860 fram till dagens moderna industri.
Klädesholmens museum öppnades 1995 i en gammal konservfabrik, men 2020 flyttades museet till en ny lokal i öns affär Bojen. Här kan du se hur det gick till när silljakter från Klädesholmen besökte nästan alla svenska hamnar för att sälja olika fisk- och sillprodukter. Denna försäljning från jakter efterträddes av konservindustrin på Klädesholmen, som producerar 40% av alla svenska sillkonserver. Du kan också se hur fiskebåtarna kom in med långa från Shetland och hur den bereddes innan den blev lutfisk. Totalt finns det fem konservmuseer i världen varav det enda som visar halvkonservmetoden finns på Klädesholmen. Här visas en epok inom konservindustrin, som omspänner tidsperioden 1920-1960, en tid då konservindustrin och fisket gav arbetstillfällen och försörjning åt de flesta på ön.

För information och övriga upplysningar besök museets hemsida. 

Vi har tyvärr ingen butiksförsäljning i år utan hänvisar istället till Handlar’n en bit upp för backen på Klädesholmen som har hela vårt sortiment till fabrikspriser!

Ett galleri med foton från Klädesholmen, samtliga tagna av vår egen fotograf Joachim Bråse.